Вплив кріоекстракту плаценти на стан білково-ліпідного обміну в слизовій оболонці шлунка за експериментальної стрес-індукованої виразки - Кошурба, І.В.; Гладких, Ф.В.; Чиж, М.О. (Східноукраїнський медичний журнал. 2022; 10 (2): 155–164., 2022)
Виразкова хвороба (ВХ) належить до найпоширеніших захворювань шлунково-кишкового тракту. Найбільш суттєвою у виникненні виразки вбачається стресовий чинник, оскільки він є присутнім практично у всіх випадках виникнення та загострення ВХ. Гострі стресові виразки виникають при тяжких травмах, гострих захворюваннях різних органів, шокових станах, при різкому падінні артеріального тиску, кисневій недостатності тканин організму, порушеннях функцій печінки, нирок та ін. Зважаючи на вищезазначені факти, в корекції стрес-індукованих уражень слизової оболонки шлунка (СО) терапевтично мішенню доцільно розглядати не тільки зниження дії факторів агресії шлункового соку, а й нормалізація зрушень у білковому та вуглеводному обміні у СОШ. В цьому аспекті нашу увагу привернув вітчизняний біотехнологічний препарат кріоекстракту плаценти (КЕП), якому притаманний цілий комплекс цінних біологічних ефектів Мета – вивчити вплив кріоконсервованого екстракту плаценти на стан білково-ліпідного обміну в слизовій оболонці шлунка на моделі водно-імобілізаційного стресу у щурів. Матеріали та методи дослідження. Дослідження проведені на 28 нелінійних лабораторних щурах-самцях масою 200–220 г. Стрес-індуковану виразку шлунка моделювали в умовах водно-іммобілізаційного стресу (ВІС) у щурів за методикою Takagi K.Y. et al. Для отримання гомогенату СОШ перфузували холодним (+4°С) буферним розчином та гомогенізували при 3000 об/хв (тефлон-скло). Вміст окисної модифікації білків (ОМБ) в СОШ визначали спектрофотометричним методом Дубініної Е.Е. Вміст загальних ліпідів в СОШ визначали спектрофотометрично за кольоровою реакцією з сульфофосфованіліновим реактивом. Фосфоліпіди (ФЛ) фракціонували за методом Svetashev V.I. та Vaskovsky V.E. Результати дослідження. Оцінка змін з боку білкового обміну в СОШ показала, що вміст ЗБ в СОШ у щурів, яким превентивно перед ВІС вводили КЕП практично співставлявся з показниками інтактних щурів, відповідно – 50,1±1,7 мкг/мг тканини та 51,1±1,3 мкг/мг тканини, що вказувало на нівелювання порушень з боку білкового гомеостазу при введенні досліджуваного кріоекстракту. Дослідження змін з боку загальних ліпідів та ФЛ показали, що вміст ФЛ на тлі введення КЕП становив 26,9±0,9%, що практично співставлялось із показниками інтактних тварин (30,5±0,9%) та, в той же час статистично вірогідно (р < 0,001) на 7,3% перевищувало показники тварин, яеим в аналогічному режимі вводили езомепразол. Висновки. Профілактичне п’ятиденне введення КЕП до ВІС призводить до нормалізації всіх досліджуваних показників – рівень загального білка зріс (р < 0,01) на 29,0%, віст ОМБ зменшився (р < 0,01) на 20,6%, вміст ФЛ у пулі загальних ліпідів зріс (р < 0,001) у 2,3 рази. /// Gastric or peptic ulcer: It is one of the most common diseases of the gastrointestinal tract. The stress factor is considered be the most significant in the occurrence of ulcers, as it is present in almost all cases of occurrence and exacerbation of IBD. Acute stress ulcers occur with severe injuries, acute diseases of various organs, shock, a sharp drop in blood pressure, oxygen deficiency of body tissues, liver, kidney and others. Given the above facts, in the correction of stress-induced lesions of the gastric mucosa (GM) therapeutically, the target should consider not only reducing the aggression factors of gastric juice, but also the normalization of changes in protein and carbohydrate metabolism in high school. In this aspect, our attention was drawn to the domestic biotechnological preparation of placental cryoextract (CEP), which has a range of valuable biological effects The aim is to study the effect of cryopreserved placenta extract on the state of protein-lipid metabolism in the gastric mucosa in a model of water-immobilization stress in rats. Materials and methods of research. The studies were performed on 28 nonlinear laboratory male rats weighing 200–220 g. Stress-induced gastric ulcer was modeled under water-immobilization stress (WIS) in rats according to the method of Takagi K.Y. et al. To obtain the homogenate, the GM was perfused with cold (+ 4°C) buffer solution and homogenized at 3000 rpm (teflon/glass). The content of oxidative modification of proteins (OMP) in high school was determined by spectrophotometric method Dubinina E.E. The content of total lipids in the GM was determined spectrophotometrically by color reaction with sulfophosphovaniline reagent. Phospholipids (PL) were fractionated by the method of Svetashev V.I. and Vaskovsky V.E. Research results. Evaluation of changes in protein metabolism in the secondary school showed that the content of ST in the secondary school in rats, which were preventively administered before WIS CEP was almost comparable with intact rats, respectively - 50.1 ± 1.7 μg / mg tissue and 51.1 ± 1.3 μg / mg of tissue, which indicated the leveling of disorders of protein homeostasis with the introduction of the studied cryoextract. Studies of changes in total lipids and PL showed that the content of PL on the background of the introduction of CEP was 26.9±0.9%, which was almost comparable to that of intact animals (30.5±0.9%) and, at the same time statistically significant (p<0.001) was 7.3% higher than in animals, and esomeprazole was administered in a similar regimen. Conclusions. Prophylactic five-day introduction of CEP to WIS leads to normalization of all studied indicators – the level of total protein increased (p <0.01) by 29.0%, OMB content decreased (p<0.01) by 20.6%, the content of PL in the pool of total lipids increased (p<0.001) by 2.3 times.
Кошурба І. В., Чиж М. О., Гладких Ф. В. Вплив кріоекстракту плаценти на стан білково-ліпідного обміну в слизовій оболонці шлунка за експериментальної стрес-індукованої виразки. Східноукраїнський медичний журнал. 2022; 10 (2): 155–164. DOI: https://doi.org/10.21272/eumj.2022;10(2):155-164.
Keywords: кріоконсервований екстракт плаценти; противиразкова активність; водно-імобілізаційний стрес; фосфоліпіди; загальні ліпіди; окисна модифікація білків; cryopreserved placenta extract; water-immobilization stress