Дослідження апоптозмодулюючих властивостей вінборону при ібупрофен-індукованій гастропатії у щурів з ад’ювантним артритом - Гладких, Ф.В.; Степанюк, Н.Г.; Вернигородський, С.В. (Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії. 2016. Т. 16, № 4 (56). С. 30–34., 2016)
Нестероїдні протизапальні засоби належать до числа найуживаніших лікарських засобів. Їх успішно застосовують в лікуванні ревматичних захворюваннь (ревматизм, ревматоїдний, подагричний, псоріатичний артрити, анкілозуючий спондилоартрит та ін.), неревматичних захворювань опорно-рухового апарату (остеоартроз, міозит, тендовагініт, травматичні ушкодження та ін.), неврологічних захворювань (невралгія, радикуліт та ін.), ниркової та печінкової колік, больових синдромів різної етіології, у тому числі головного та зубного білю, лихоманкових станів, з метою профілактики артеріальних тромбозів та ін. Проте притаманні нестероїдним антифлогістикам клас-специфічні побічні ефекти, зокрема гастротоксичність, суттєво обмежують їх клінічне застосування. Мета дослідження – оцінити за даними імуногістохімічного та гістохімічного досліджень вплив ібупрофену (218 мг/кг, в/ш) та його комбінації з вінбороном (11 мг/кг, в/ш) на процеси апоптозу та синтезу глікопротеїнів в слизовій оболонці шлунка у щурів з ад’ювантним артритом Для вивчення апоптозу епітеліоцитів СО в якості маркера була вибрана каспаза-3, як ефекторна в каскаді каспаз, задіяних в апоптозі. Її активація означає незворотнє прямування клітини шляхом програмованої загибелі. Експресія каспази-3 здебільшого спостерігалась в покровно-ямковому епітелії прилеглому до гострих ерозій та виразок. В групі щурів, які отримували ібупрофен, кількість позитивно забарвлених клітин становила понад 60% та була вірогідно вища в порівнянні з групою піддослідних тварин, що отримували ібупрофен в комбінації з вінбороном (p<0,05). В інтактній групі та при комбінованому застосуванні ібупрофену та вінборону вона коливався від 10 до 30%. Порівняльний аналіз наявності каспази-3 в ділянках слизової оболонки шлунка, які оточували ерозії та виразки, спричинені застосуванням ібупрофену, свідчить про більшу афінність її маркера до шийкових мукоцитів, ніж до інших різновидів епітелію слизової шлунка. Висновки: аналіз результатів імуногістохімічного та гістохімічного дослідження свідчить про здатність ібупрофену індукувати апоптоз епітеліоцитів слизової оболонки шлунка шляхом активації каспази-3. Гастропротекторний ефект вінборону в умовах застосування ібупрофену обумовлений послабленням апоптозу епітеліоцитів слизової оболонки шлунка у щурів з ад’ювантним артритом. /// Nonsteroidal anti-inflammatory drugs are one of the most common drugs. They are successfully used in the treatment of rheumatic diseases (rheumatic fever, rheumatic, gouty, psoriatic arthritis, ankylosing spondylitis, etc.), non-rheumatic diseases of the musculoskeletal system (osteoarthritis, myositis, tenosynovitis, traumatic injuries, etc.), neurological disorders (neuralgia, sciatica et al.), renal and hepatic colic, pain syndromes of different etiologies, including head and tooth pain, fever conditions for the prevention of arterial thrombosis and others. However, the inherent class-specific side effects including gastrotoxicity significantly limits the clinical use of nonsteroidal anti-inflammatories. The aim: to evaluate the influence of ibuprofen (218 mg/kg і.g.) and its combination with vinboron (11 mg/kg i.g.) on apoptosis and synthesis of glycoproteins in the gastric mucosa in rats with adjuvant arthritis according immunohistochemical and histochemical studies. For studying of the apoptosis of epithelial cells of the mucous membrane as a marker was chosen caspase-3 as effector caspases in the cascade involved in apoptosis. Its activation means fatal movement through cell programmed death. The expression of caspase-3 was observed mostly in gastric superficial-foveolar epithelium surrounded the sharp erosions and ulcers. In the group of rats treated with ibuprofen, the number of positively stained cells was 60% and was significantly higher compared with a group of experimental animals treated with ibuprofen in combination with vinboron (p<0.05). It ranged from 10 to 30% in the intact group either by the combined use of ibuprofen and vinboron. Comparative analysis of the presence of caspase-3 in parts of the gastric mucosa surrounded the ulcer and erosion caused by the use of ibuprofen shows its greater affinity of marker for cervical mucous cells than for other varieties of the stomach epithelium. Conclusions: analysis of immunohistochemical and histochemical studies suggests about ibuprofen`s ability to induce apoptosis of epithelial cells of the gastric mucosa by activation of caspase-3. Gastroprotective effect of vinboron in condition of use of ibuprofen dues to weakening of apoptosis of epithelial cells of the gastric mucosa in rats with adjuvant arthritis.
Гладких Ф. В. Степанюк Н. Г., Вернигородський С. В. Дослідження апоптозмодулюючих властивостей вінборону при ібупрофен-індукованій гастропатії у щурів з ад’ювантним артритом. Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії. 2016. Т. 16, № 4 (56). С. 30–34.
Keywords: ібупрофен; вінборон; апоптоз