Характеристика антиульцерогенної активності кріоекстракту плаценти при гострому та хронічному ураженнях шлунка - Гладких, Ф.В.; Кошурба, І.В.; Чиж, М.О. (Сучасні медичні технології. 2023; 1 (56): 62–68., 2023)
На сьогоднішній день в Україні зареєстровано близько 5 млн. хворих на виразкову хворобу, а ринок лікарських засобів з доведеною противиразковою активністю перевищує 500 найменувань, проте проблема ефективної терапії далека від свого вирішення. У якості нового противиразкового засобу нашу увагу привернув кріоекстракт плаценти. Мета роботи. Оцінити противиразкову активність кріоекстракту плаценти людини при гострому та хронічному ульцерогенезі. Матеріали та методи. Дослідженнях противиразкової активності проводили на 56 щурах-самцях масою у два етапи: на моделі гострого серотонінового ульцерогенезу за лікувально-профілактичного режиму застосування кріоекстракту плаценти та на моделі хронічного оцтовокислого ураження шлунка за лікувального режиму застосування. Результати та обговорення. Лікувально-профілактичне введення кріоекстракту плаценти проявляє противиразкову активність на моделі серотонін-індукованого ураження шлунка – зниження виразкового індексу у 13,7 разів порівняно з аналогічним показником у групі нелікованих тварин та становив відповідно 0,3 та 4,1. На тлі введення кріоекстракту плаценти вдвічі рідше зустрічались геморагічні ураження слизової шлунка, відповідно на тлі введення езомепразолу – у 57,1% щурів, а на тлі введення кріоекстракту плаценти – у 28,6% щурів. Досліджуваному кріоекстракту притаманна цитопротективна дія на слизову оболонку шлунка на тлі оцтовокислого ураження. На це вказувало зниження виразкового індексу на 30,0% відносно показників нелікованих тварин. Висновки. Встановлено, що кріоекстракту плаценти людини притаманна виразна противиразкова активність як при гострому так і при хронічному експериментальному ульцерогенезі на що вказувало зниження ерозій та виразок слизової оболонки шлунка.
Гладких ФВ, Кошурба ІВ, Чиж МО. Характеристика антиульцерогенної активності кріоекстракту плаценти при гострому та хронічному ураженнях шлунка. Сучасні медичні технології. 2023; 1 (56): 62–68. DOI: https://doi.org/10.34287/MMT.1(56).2023.10. Режим доступу: https://zmapo-journal.com/index.php/journal/article/view/255.
Keywords: виразкова хвороба; кріоекстракт плаценти