Гепатотропні ефекти трикомпонентної противиразкової терапії та кріоекстракту плаценти: роль статевих чинників у ліпопероксидації - Кошурба, І.В.; Гладких, Ф.В.; Чиж, М.О.; Бєлочкіна, І.В.; Рубльова, Т.В. (Фізіологічний журнал. 2022; 68 (5): 25–32., 2022)
Метою роботи було встановлення ролі статевих чинників у процесах перекисного окислення ліпідів (ПОЛ) на тлі хронічного етанол тетрахлорметанового ураження печінки та гепатотропні ефекти трикомпонентної противиразкової терапії і кріоекстракту плаценти. Дослідження проведено на 84 статевозрілих щурах. Хронічне етанол тетрахлорметанове ураження печінки відтворювали введенням розчину CCl4 у комбінації з розчином етанолу впродовж 45 днів. У гомогенатах печінки визначали вміст реактантів з тіобарбітуровою кислотою (ТБК-РП) та активність каталази. Вміст статевих гормонів змінювали хірургічною оварі- або тестектомією. Показано, що комбіноване нарізне введення езомепразолу, кларитроміцину та метронідазолу щурам зі змодельованим хронічним етанол тетрахлорметановим ураженням печінки викликало пригнічення системи антиоксидантного захисту. На це вказувало статистично вірогідне зниження активності каталази на 38,4% та зниження антиоксидантно/прооксидантного індексу на 35,1% відносно показників у інтактних щурів. Більш виражену активацію процесів ПОЛ відмічено у самиць на тлі хронічного ураження печінки та введення противиразкових препаратів після оваріектомії, у яких вміст ТБК-РП становив 36,1±2,79 мкмоль/кг тканини. Встановлено, що у кастрованих самиць комбіноване застосування противиразкових препаратів та кріоекстракту плаценти на тлі хронічного ураження печінки нівелювало активацію процесів ПОЛ, про це свідчив нижчий вміст ТБК-РП у гомогенатах печінки у 2,7 разів. /// The purpose of the work is to research the role of gender factors in the processes of lipid peroxidation (LPO) against the background of chronic ethanol-tetrachloromethane damage to the liver and the hepatotropic effects of three-component antiulcer therapy and cryopreserved placenta extract (CEP). The study was conducted on 84 rats. Chronic ethanol-tetrachloromethane damage to the liver was reproduced by the introduction of a CCl4 solution in combination with an ethanol solution for 45 days. The content of reactants with thiobarbituric acid (TBA-active products) and catalase activity were measured in liver homogenates. Modulation of the content of sex hormones was achieved by surgical ovariectomy or testectomy. The study showed that the combined intravenous administration of esomeprazole, clarithromycin and metronidazole to rats with simulated chronic ethanol-tetrachloromethane liver damage caused inhibition of the antioxidant defense system, which was indicated by a statistically significant decrease in catalase activity by 38.4% and a decrease in the antioxidant-prooxidant index by 35.1% relative to the parameters of intact rats. The most significant activation of LPO processes was noted in females against the background of chronic ethanol-tetrachloromethane liver damage and administration of anti-ulcer drugs after ovariectomy, in which the content of TBA-active products was 36.1±2.79 μmol/kg of tissue. It was established that in castrated females, the combined use of anti-ulcer drugs and CEP against the background of chronic ethanol-tetrachloromethane liver damage leveled the activation of LPO processes, which was indicated by a statistically significant (p<0.001) 2.7 times lower content of TBA-active products in liver homogenates.
Hepatotropic effects of three-component antiulcer therapy and placenta cryoextract: the role of gender factors in lipoperoxidation
Кошурба І. В., Гладких Ф. В., Чиж М. О., Бєлочкіна І. В., Рубльова Т. В. Гепатотропні ефекти трикомпонентної противиразкової терапії та кріоекстракту плаценти: роль статевих чинників у ліпопероксидації. Фізіологічний журнал. 2022; 68 (5): 25–32. DOI: https://doi.org/10.15407/fz68.05.025. Режим доступу: https://fz.kiev.ua/index.php?abs=1931.
Keywords: placenta cryoextract; ethanol-tetrachloromethane liver damage; anti-ulcer drugs; sex hormone content; кріоекстракт плаценти; етанол тетрахлорметанове ураженням печінки; противиразкові препарати; вміст статевих гормонів