ФІЗИКО-ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ТА МІЦЕЛОУТВОРЕННЯ РОЗЧИНІВ ПОЛІВІНІЛОВОГО СПИРТУ РІЗНИХ МОЛЕКУЛЯРНИХ МАС - Гвоздюк, Я.В.; Чеканова, В.В.; Пахомова, Ю.С.; Компанієць, А.М.; Кіреєв, А. (Український журнал медицини, біології та спорту 2021, 6 (2), 242-248, 2021)
Досліджені фізико-хімічні властивості (поверхневий натяг, динамічна в´язкість, температури кристалізації та плавлення) розчинів полівінілового спирту молекулярної маси 9, 31 та 72 кДа. Поверхневий натяг та критична концентрація міцелоутворення визначались методом сталагмометрії, а динамічна в’язкість – за допомогою віскозиметра Оствальда. Температура кристалізації та плавлення визначалися в охолодженій модифікованій камері програмного заморожувача «УОП-6» зі швидкістю 2°С/хв. Кріомікроскопічні дослідження проводили на поляризаційному мікроскопі «МІН8» Поверхневий натяг моделює взаємодію розчинів полівінілового спирту з ліпідним шаром біомембран та свідчить про гідрофобні властивості розчинів. В’язкість розчинів полівінілового спирту характеризує їх взаємодію з молекулами води та відображає гідрофільні взаємодії. Мета роботи - визначити фізико-хімічні властивості полівінілового спирту, що відображають гідрофільно-гідрофобні взаємодії у досліджених розчинах, та міцелоутворення розчинів полівінілового спирту різних молекулярних мас. Матеріал та методи. Проведені дослідження по визначенню показників динамічної в’язкості та густини 0,1-1% розчинів полівінілового спирту молекулярної маси 9, 31 кДа показали, що з підвищенням концентрації полівінілового спирту дані показники збільшуються, що призводить до підвищення гідрофільності досліджених розчинів. Результати. При досліджені поверхневого натягу даних розчинів полівінілового спирту з підвищенням концентрації показник поверхневого натягу зменшується, що приводить до зниження гідрофобних властивостей полімеру. Встановлено, що у розчинах полівінілового спирту з молекулярною масою 9 та 31 кДа із зміною концентрації полівінілового спирту до 0,5% температури кристалізації та плавлення знижуються від -50 С до -60 С, при цій температурі починається кристалізація та плавлення розчинів. Висновки. Проведено дослідження міцелоутворення у розчинах полівінілового спирту різних молекулярних мас, побудовані ізотерми поверхневого натягу, крапка зламу на ізотермі відповідає критичним концентраціям міцелоутворення. Встановлено значення критичної концентрації міцелоутворення полівінілового спирту молекулярних мас 9, 31, 72 кДа. Гідрофобні ланцюги полівінілового спирту 9 та 31 кДа формують гідрофобні порожнини в структурі міцел, які мають здатність зменшувати рекристалізаційну активність
Keywords: поверхневий натяг, динамічна в´язкість, полівініловий спирт, температура плавлення, температура кристалізації, міцелоутворення