Вплив діпірідамолу, осмолярності та сульфгідрильних реагентів на транспорт аніонів сульфату в еритроцитах людини - Єршова, Н.А.; Бондаренко, В.А.; Рамазанов, В.В.; Коба, Л.В. (Проблеми кріобіології.-2006.-№2.-С.127-136., 2006)
Досліджено особливості транспорту сульфат-аніонів білком смуги 3 мембран еритроцитів людини за умов підвищеної осмолярності середовища, модифікації цитоскелетних та мембранних SH-груп, а також за наявності дипіридамолу в середовищі інкубації. Встановлено, що вплив дипіридамолу на транспорт сульфат-аніонів білком смуги 3 нативної та модифікованої мембрани еритроцитів залежить від його концентрації в середовищі інкубації. При цьому найбільш суттєве зниження аніонтранспорту спостерігається в діапазоні концентрацій дипіридамолу від 0 до 10 мкМ. Транспорт аніон-сульфатів у гіпертонічному середовищі білком смуги 3 як у нативних, так і в модифікованих еритроцитах значно знижується порівняно з ізотонічними умовами. Обробка еритроцитів йодоацетамідом, п-хлормеркуріобензойною кислотою та їх комбінацією суттєво посилює транспорт сульфатів у клітину, причому за цих умов найвищий ефект модифікаторів спостерігається за їх поєднання -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------The peculiarities of sulphate anion transport by band 3 protein of human erythrocyte membranes under conditions of increasedmedium osmolarity, modification of cytoskeletal and membrane SH-groups, as well as at dipyridamol presence in incubation mediumhave been studied. Dipyridamol effect on sulphate anion transport by band 3 protein of native and modified erythrocyte membranewas established to depend on its concentration in the incubation medium. At the same time the most significant reduction of aniontransport is observed within the range of dipyridamol concentration from 0 to 10 μM. Anion sulphate transport in hypertonic mediumby band 3 protein both in native and modified erythrocytes considerably decreases if to compare with isotonic conditions. Erythrocytetreatment with iodoacetamide, p-chloromercuriobenzoic acid and their combination significantly augments sulphate transport into acell, moreover under these conditions the highest effect of modifiers is observed during their combination
Effect of Dipyridamol, Osmolarity and Sulfhydryl Reagents on Sulphate Anion Transport in Human Erythrocytes
Писаренко НА, Бондаренко ВА, Рамазанов ВВ, Коба ЛВ. Вплив діпірідамолу, осмолярності та сульфгідрильних реагентів на транспорт аніонів сульфату в еритроцитах людини. Проблеми кріобіології. 2006; 2: 127-36
Keywords: еритроцити людини; білок смуги 3; діпірідамол; йодоацетамід; парахлормеркурійбензоат; осмоляльність середовища