Сучасні підходи до діагностики та особливості класифікації нейроостеоартропатії Шарко (огляд літератури) - Балатюк, І.А.; Гладких, Ф.В.; Яворський, О.М.; Погребеник, Я.Я.; Студент, В.О.; Голованова, А.Ю. (Траєкторія науки = Traektoriâ Nauki = Path of Science. 2016. Т. 2, № 11. С. 2.1–2.17., 2016)
The article provides the analysis of the publications of domestic and foreign authors on such complication of diabetes as diabetic Charcot osteoarthropathy. It formulates modern domestic classification of diabetic foot syndrome. It has been stated that diabetic foot syndrome is a serious medical and social problem, due to the high level of disability of patients, itcauses significant social and economic losses to society. Pathogenetic basis for the development of diabetic osteoarthropathy is a combination of uncontrolled bone resorption and the lack of sensitivity of the defense, which leads to the destruction of joints. The gold standard for diagnosis of Charcot osteoarthropathy is X-ray densitometry that allows you to objectively assess the state of bone mineral density. /// Огляд вітчизняних та зарубіжних літературних джерел щодо одного з найнебезпечніших для пацієнтів ускладнень цукрового діабету – діабетичної нейроостеоартропатії Шарко дозволив чітко сформулювати сучасні вітчизняні класифікації зазначеної патології. Високий рівень інвалідизації даної групи пацієнтів завдає значні соціально-економічні збитки для суспільства та є серйозною медико-соціальну проблемою. Тому своєчасна діагностика має вирішальне значення у подальшій лікувальній тактиці ведення пацієнта. Нами було встановлено, що на сьогоднішній день «золотим стандартом» діагностики нейроостеоартропатії Шарко є рентгенівська денситометрія, яка дозволяє найбільш об’єктивно оцінити стан мінеральної щільності кісткової тканини та виявити перші ознаки кісткової резорбції до появи її клінічних проявів.
Балатюк І. А., Гладких Ф. В., Яворський О. М., Погребенник Я. Я., Студент В. О., Голованова А. Г. Сучасні підходи до діагностики та особливості класифікації нейроостеоартропатії Шарко (огляд літератури). Траєкторія науки = Traektoriâ Nauki = Path of Science. 2016. Т. 2, № 11. С. 2.1–2.17. DOI: http://dx.doi.org/10.22178/pos.17-2
Keywords: остеоартропатія Шарко; цукровий діабет; остеоартропатія