Модуляція ліпопероксидації та енергетичного обміну в слизовій оболонці шлунка як механізм активності кріоекстракту плаценти в загоєнні стрес-індукованого ерозивно-виразкового ушкодження - Кошурба, І.В.; Гладких, Ф.В.; Чиж, М.О. (Гастроентерологія. 2022; 56 (3): 149–155., 2022)
Виразкова хвороба займає провідне місце у загальній структурі захворювань органів травлення – її поширеність становить 6,00–10,0% населення розвинених країн, а смертність коливається від 6 до 9,7 на 100 тис. населення. Важливим етіологічним чинником зазначеної патології виступає нервово-психічний фон, в першу чергу – стрес, який за повторного впливу стає ініціюючим фактором порушення фізіологічної рівноваги між елементами «агресії» та «захисту» слизової оболонки шлунка (СОШ). Мета. Встановити механізми противиразкової активності кріоекстракту плаценти (КЕП) за даними біохімічних показників перекисного оксилення ліпідів та антиоксидантного захисту (ПОЛ-АОЗ) у слизовій оболонці шлунка на моделі стрес-індукованого ульцерогенезу. Матеріали та методи дослідження. Дослідження проведені на 28 нелінійних лабораторних щурах-самцях масою 200–220 г. Стрес-індуковану виразку шлунка моделювали в умовах водно-іммобілізаційного стресу (ВІС) у щурів за методикою Takagi K.Y. et al. Вміст реактантів з тіобарбітуровою кислотою (ТБК-РП) у СОШ визначали спектрофотометрично за методом Asakawa Т. et al. Активність каталази у СОШ визначали спектрофотометрично за методом Королюка М.А. та співав. Вміст відновленого глутатіону (G-SH) у СОШ визначали спектрофотометрично за методом Beutler E.D. et al. Вміст аденілових нуклеотидів у СОШ визначали хроматографічним методом. Енергетичний заряд розраховували за формулою Atkinson D.E. Результати. Профілактичне п’ятиденне застосування КЕП призвело до ослаблення виразності стрес-індукованих процесів ПОЛ та енергетичного дисбалансу у СОШ. Так, встановлено, що у щурів, яким вводили КЕП відмічено статистично вірогідно (р < 0,001) підвищення вмісту АТФ на 73,3%, підвищення вмісту АДФ (р < 0,001) на 37,3% та зниження вмісту АМФ (р<0,001) на 47,6%, які в загальному призвели до підвищення енергетичного заряду (р<0,001) на 35,1% відносно показників щурів, підданих ВІС без корекції (контрольна група). Встановлено, введення КЕП призвело до статистично вірогідного (р<0,001) зростання антиоксидантно-прооксидантного індексу у 3,1 рази відносно показників контрольної групи, який становив 26,6±0,96 і 8,6±0,43 відповідно. Висновки. Профілактичне п’ятиденне введення КЕП призводить до відновлення балансу в системі аденілових нуклеотидів та відповідно до статистично вірогідного (р<0,001) зростання енергетичного заряду на 35,1% відносно показників тварин контрольної групи. Пригнічення стрес-індукованої гіперактивації ПОЛ у СОШ виступає одним із механізмів його противиразкової активності. /// Peptic ulcer disease occupies a leading place in the overall structure of diseases of the digestive system - its prevalence is 6.00–10.0% of the population of developed countries, and mortality ranges from 6 to 9.7 per 100 thousand population. An important etiological factor of this pathology is the neuropsychological background, primarily stress, which under repeated exposure becomes the initiating factor of physiological imbalance between the elements of "aggression" and "protection" of the gastric mucosa (GM). Aim. To establish the mechanisms of antiulcer activity of placental cryoextract (CEP) according to biochemical studies of lipid peroxidation and antioxidant protection in the gastric mucosa in the model of stress-induced ulcerogenesis. Materials and methods of research. Studies were performed on 28 nonlinear laboratory male rats weighing 200–220 g. Stress-induced gastric ulcer was modeled under water-immobilization stress (WIS) in rats according to the Takagi K.Y. et al. The content of reactants with thiobarbituric acid (TBA-RP) in GM was determined spectrophotometrically by the method of Asakawa T. et al. Catalase activity in high school was determined spectrophotometrically by the method of Korolyuk MA and sang. The content of reduced glutathione (G-SH) in GM was determined spectrophotometrically by the method of Beutler E.D. et al. The content of adenyl nucleotides in GM was determined by chromatographic method. Energy charge was calculated by the formula of Atkinson D.E. Results. The prophylactic five-day use of CEP led to a decrease in the severity of stress-induced processes of LPS and energy imbalance in secondary schools. It was found that rats statistically significant (p<0.001) increase in ATP content by 73.3%, increase in ADP content (p<0.001) by 37.3% and decrease in AMP content (p<0.001) by 47.6% were observed. overall led to an increase in energy charge (p<0.001) by 35.1% relative to rats exposed to WIS without correction (control group). It was found that the introduction of CEP led to a statistically significant (p<0.001) increase in the antioxidant-prooxidant index by 3.1 times relative to the control group, which was 26.6±0.96 and 8.6±0.43, respectively. Conclusions. Prophylactic five-day administration of CEP leads to the restoration of balance in the system of adenyl nucleotides and in accordance with a statistically significant (p<0.001) increase in energy charge by 35.1% relative to the control animals. Suppression of stress-induced hyperactivation of the floor in the secondary school is one of the mechanisms of its antiulcer activity.
Modulation of lipid peroxidation and energy metabolism in the gastric mucosa as a mechanism of antiulcer activity of placental cryoextract in the healing of stress-induced ulcers
Кошурба ІВ, Гладких ФВ, Чиж МО. Модуляція ліпопероксидації та енергетичного обміну в слизовій оболонці шлунка як механізм активності кріоекстракту плаценти в загоєнні стрес-індукованого ерозивно-виразкового ушкодження. Гастроентерологія. 2022; 56 (3): 149–155. DOI: https://doi.org/10.22141/2308-2097.56.3.2022.503. Режим доступу: https://gastro.zaslavsky.com.ua/index.php/journal/article/view/503
Keywords: peptic ulcer disease; cryopreserved placenta extract; water-immobilization stress; antiulcer activity; energy charge; lipid peroxidation; виразкова хвороба; кріоконсервований екстракт плаценти; водно-імобілізаційний стрес; противиразкова активність; енергетичний заряд; перекисне окислення ліпідів