Действие цитозольных фракций эмбриональных тканей на состояние печени при гипотермическом хранении и токсическом поражении - Черкашина, Д.В. (Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук за спеціальністю 03.00.19 – кріобіологія. – Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, Харків, 2004, 2004)
Дисертацію присвячено вивченню впливу цитозольних фракцій ембріональних тканин людини на прооксидантно-антиоксидантний та функціональний стан печінки щурів під час її гіпотермічного зберігання та подальшої нормотермічної реперфузії. Для обґрунтування перспективності попередньої обробки тварин цитозолем ембріональних тканин для підвищення ступеня схоронності органа було використано модель гострої інтоксикації тетрахлорметаном. Показано, що введення цитозоля ембріональних тканин або його термостабільної фракції за 24 або 4 год до отруєння повністю попереджує загибель тварин, а також призводить до зменшення ступеня ушкодження органа та нормалізації прооксидантно-антиоксидантної рівноваги, які було вивчено за біохімічними показниками у сироватці крові та гомогенатах печінки. Уведення щурам цитозоля ембріональних тканин за 4 год до ізоляції органа зменшує пошкодження печінки після 24 год гіпотермічного зберігання, призводить до пригнічення інтенсивності перекісних процесів та відтворення активності антиоксидантних ферментів, що супроводжуються короткостроковим підвищенням рівня АТФ та стимуляцією гліколізу ****************************************************************************************************** The thesis is devoted to studying of human embryonic tissue cytosolic fraction influence on the prooxidant-antioxidant and functional state of rat liver during its hypothermic storage and following normothermic reperfusion. In support of the availability of animal pretreatment with embryonic tissue cytosol for improvement of organ integrity degree an acute tetrachloromethane intoxication model was used. It was shown that embryonic tissue cytosol or its thermostable fraction injection for 4 or 24 h prior to intoxication completely prevented animal death, and also led to a decrease in organ damage degree and prooxidant-antioxidant balance normalization studied by biochemical indices of serum and liver homogenates. The introduction of embryonic tissue cytosol for 4 h prior to organ isolation decreased liver injury after 24 h of hypothermic storage, and also led to the depression of peroxidative processes and antioxidant enzyme activity restoration that was accompanied by short-term increase of ATP content and glycolysis stimulation
The action of embryonic tissue cytosolic fractions on liver state during hypothermic storage and toxic injury
Дія цитозольних фракцій ембріональних тканин на стан печінки під час гіпотермічного зберігання та токсичного ураження
Черкашина Д.В. Дія цитозольних фракцій ембріональних тканин на стан печінки під час гіпотермічного зберігання та токсичного ураження. – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата біологічних наук за спеціальністю 03.00.19 – кріобіологія. – Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, Харків, 2004
Keywords: гіпотермічне зберігання печінки; гостра інтоксикація тетрахлорметаном; перекисне окислення ліпідів; система антиоксидантного захисту; біорегулятори стовбурових та прогеніторних клітин; фетальні тканини