Ультраструктура ендотеліоцитів кровоносних капілярів міокарда старих щурів з аліментарним ожірінням на тлі введення препарату кордової крові людини - Чернявська, О.О.; Бабійчук, В.Г.; Мамонтов, В.В. (Modern approach of experimental an preclinical pharmacology. Міжнародна дистанційно науково-практична конференція, Харків 19 лютого. 2021., 2021)
Ожиріння – це патологічний стан, що характеризується хронічним прогресуючим порушенням обміну речовин, і як наслідок, надлишковим накопиченням жирової тканини, що призводить до збільшення маси тіла. Найбільш несприятливим в прогностичному плані є ожиріння з первинним (аліментарним) фактором патогенезу, що зустрічається в 70–85% випадків.Захворювання розвивається внаслідок надлишкового рівня споживання калорій, що перевищує витрати енергії. Слід зазначити, що вікове зниження фізичної активності і тонусу симпатичної нервової системи призводить до уповільнення метаболізму, що сприяє надмірному накопиченню жирової тканини у літніх людей. При аліментарному ожирінні (АО) відбуваються метаболічні, дисгормональні, гемодинамічні зміни в організмі, які впливають на серцевий м'яз, викликаючи його структурні і функціональні зміни. Наукові відкриття останніх десятиліть в області біології і медицини доводять високу медико-біологічну цінність кордової крові, як важливого джерела біологічно активних речовин і стовбурових клітин, які успішно використовуються при лікуванні різного роду патологічних станів, в тому числі і серцево судинних захворювань, часто супроводжуючих АО. Метою роботи було оцінити ультраструктурну архітектоніку судин серця старих експериментальних тварин з моделлю АО після введення кріоконсервованихядровмісних клітин кордової крові (кЯВК КК) людини.
Чернявська О.О., Бабійчук В.Г., Мамонтов В.В. Ультраструктура ендотеліоцитів кровоносних капілярів міокарда старих щурів з аліментарним ожірінням на тлі введення препарату кордової крові людини. Modern approach of experimental an preclinical pharmacology. Міжнародна дистанційно науково-практична конференція, Харків 19 лютого. 2021. С. 198–200.
Keywords: ядровмісні клітини кордової крові; аліментарне ожиріння; ендотеліоцити; щури