Порівняльна характеристика гомеостатичних зрушень у пацієнток з фібротичними та дегенеративними пізніми радіаційними ускладненнями променевої терапії з приводу раку шийки матки - Гладких, Ф.В. (Клінічна онкологія. 2020. Т. 9, № 4 (36). С. 234–240., 2020)
Променева терапія є важливою складовою лікування хворих на рак шийки матки (РШМ), проте у зв’язку із особливостями синтопії шийки матки, прямої кишки, сечового міхура, сечоводів та ін. променевому навантаженню піддаються практично всі органи малого тазу. Це слугує передумовою розвитку місцевих променевих пошкоджень м’яких тканин та органів, які потрапляють у зону опромінення. Мета – провести порівняльний аналіз клініко-лабораторних показників пацієнток з пізніми радіаційними ускладненнями фібротичного та дегенеративного ґенезу після променевої терапії з приводу раку шийки матки для виявлення критеріїв прогнозу вектору розвитку пізніх променевих ускладнень. Матеріали і методи. Проведено ретроспективний аналіз 254 історій хвороби пацієнток зі злоякісними новоутвореннями шийки матки. Відібрано 73 історії хвороби пацієнток, розподілених на дві групи: Ф (41 пацієнтка) – хворі з фібротичними ППУ після лікування та Д (32 пацієнтки) – хворі з дегенеративними ППУ після лікування. Результати. Аналіз динаміки гематологічних показників показав, що на тлі проведення ПТ у пацієнток, хворих на РШМ з фібротичними ППУ відмічалось статистично вірогідне зростання кількості еритроцитів на 5,7 %, гемоглобіну на 9,1%, гематокриту на 3,9 % та ШОЕ на 33,3%, в той час як у пацієнток із дегенеративними ППУ аналогічні показники мали протилежну тенденцію до змін – кількість еритроцитів знизилась на 6,3 %, рівень гемоглобіну знизився на 0,8 % , гематокрит знизився на 7,3 %, а ШОЕ знизилась на 16,7 % відносно показників до ПТ. Крім того встановлено, що кількість лейкоцитів мала тенденцію до зниження у пацієнток обо груп, проте у хворих з фібротичними ППУ вдвічи перевищувала аналогічний показник пацієнток з дегенеративними ППУ та становили відповідо 6,0 % та 12,0 %. Характеризуючи динаміку біохімічних показників пацієнток, хворих на РШМ з ППУ варто відзначити, що маркери цитолізу АлАт та АсАт мали різний вектор змін. Так у пацієнток з фібротичними ППУ рівень АлАт зріс на 10,1 %, а АлАт – зрас на 16,4 %, в той час як у пацієнток з дегенеративними ППУ рівень АлАт знизився на 21,1 %, а АлАт знизився на 7,4 %. Вказані зміни узгоджуються із даними про розвиток цитолітичного синдрому на тлі дегенеративних ППУ. Крім того у пацієнток обох груп відмічено співставне зниження білірубіну відповідно на 11,5% та 11,0 %. Також встановлено, що у пацієнток з фібротичними ППУ на тлі ПТ статистично вірогідно зріс рівень сечовини на 35,7 % та рівень креатиніну на 6,5%. Висновки. У пацієнток, хворих на рак шийки матки фібротичні та дегенеративні пізні променеві ускладнення визначено у 32,3 % та 25,2 % пацієнток відповідно. Фібротичні пізні променеві ускладнення у хворих на рак шийки матки вдвічі частіше зустрічаються на тлі надмірної ваги ніж на тлі дефіциту ваги – відповідно 24,4 % та 12,2 % пацієнток. Відношення шансів розвитку фібротичних ППУ щодо дегенеративних після оперативного компоненту лікування становить 2,8 ± 0,49 (95 % ДІ: 1,1-7,2). /// Radiation therapy is an important component of cervical cancer treatment, however, due to the peculiarities of cervical, rectum, bladder, ureter, and other synths. practically all pelvic organs are exposed to radiation. This is a prerequisite for the development of local radiation damage to soft tissues and organs that enter the irradiation area. The aim is to conduct a comparative analysis of clinical and laboratory indicators of patients with late radiation complications of fibrotic and degenerative genesis after radiation therapy for cervical cancer to identify criteria for the prognosis of the vector of development of late radiation complications. Materials and methods. A retrospective analysis of 254 case histories of patients with malignant neoplasms of the cervix was performed. 73 case histories of patients were divided into two groups: F (41 patients) – patients with fibrotic late radiation complications after treatment and D (32 patients) – patients with degenerative late radiation complications after treatment. Results. Analysis of the dynamics of hematological parameters showed that against the background of radiation therapy in patients with cervical cancer with fibrotic late radiation complications was observed statistically significant increase in the number of erythrocytes by 5.7%, hemoglobin by 9.1%, 3,9% by 3% and erythrocyte sedimentation rate by 33.3%, while in patients with degenerative late-onset complications similar indicators had the opposite tendency to change - erythrocyte count decreased by 6.3%, hemoglobin level decreased by 0.8%, hematocrit decreased by 7.3% and erythrocyte sedimentation rate decreased by 16.7% relative to radiation therapy. In addition, it was found that the number of leukocytes tended to decrease in patients in both groups, but in patients with fibrotic late radiation complications twice exceeded the same indicator of patients with degenerative late radiation complications and were respectively 6.0% and 12.0%. Characterizing the dynamics of biochemical parameters of patients with cervical cancer with late radiation complications, it is worth noting that the cytolysis markers of alanine aminotransferase and aspartate aminotransferase had different vector of changes. Thus, in patients with fibrotic late radiation complications, the level of alanine aminotransferase increased by 10.1%, and aspartate aminotransferase – increased by 16.4%, while in patients with degenerative late radiation complications, the level of aspartic aminotransferase decreased by 7.4%. These changes are consistent with the data on the development of cytolysis syndrome on the background of degenerative late radiation complications. In addition, patients in both groups reported a combined decrease in bilirubin by 11.5% and 11.0%, respectively. It was also found that in patients with fibrotic late radiation complications with radiation therapy, the level of urea was statistically significantly increased by 35.7% and the level of creatinine by 6.5%. Conclusions. In patients with cervical cancer, fibrotic and degenerative late radiation complications were identified in 32.3% and 25.2%, respectively. Fibrotic late radiation complications are twice as common in patients with cervical cancer on the background of overweight than on the background of weight deficits – 24.4% and 12.2% of patients, respectively. The ratio of the chances of developing fibrotic late radiation complications relative to degenerative after the operative component of treatment is 2.8 ± 0.49 (95% CI: 1.1-7.2).
Гладких Ф. В., Кулініч Г. В. Порівняльна характеристика гомеостатичних зрушень у пацієнток з фібротичними та дегенеративними пізніми радіаційними ускладненнями променевої терапії з приводу раку шийки матки. Клінічна онкологія. 2020. Т. 9, № 4 (36). С. 234–240. DOI: http://doi.org/10.32471/clinicaloncology.2663-466X.36-4.26746.
Keywords: рак шийки матки; променева терапія; пізні променеві ускладнення; променевий фіброз; променева виразка