Функциональная активность адренокортикоцитов крыс после инкубации в криозащитных средах на основе ДМСО, содержащих эмбриональную телячью сыворотку - Юрчук, Таїсія; Божок, Галина; Алабедалькарим, Наталья; Бодаренко, Татьяна (Probl Cryobiol Cryomed, 2014)
Вивчення функціонального стану клітин на різних етапах кріоконсервування є важливим для створення та удосконалення протоколів заморожування ендокринних клітин. У роботі оцінювали вплив інкубації в середовищах з 5, 7, 10 та 15% диметилсульфоксиду (ДМСО), а також у середовищах з ДМСО та 25% ембріональної телячої сироватки (ЕТС) на показники суспензії клітин кори наднирників: життєздатність (МТТ-тест), вміст клітин з активною 3β-гідроксистероїддегідро геназою, функціонально активними мітохондріями (тест з JC-1), а також рівень базальної та стимульованої секреції альдостерону. Показано, що присутність ЕТС у складі кріозахисного середовища призводила до зниження токсичної дії ДМСО на адренокортикоцити під час інкубації, більш того, в деяких випадках після інкубації в середовищах із ДМСО й ЕТС спостерігалося збільшення вмісту клітин з функціонально активними мітохондріями та клітин з активним стероїдогенезом у порівнянні з суспензією клітин, що не піддавалися впливу кріопротектора. Ключові слова: адренокортикоцити, диметилсульфоксид, ембріональна теляча сироватка, альдостерон, 3β-гідрокси стероїддегідрогеназа, JC-1. Abstract: Investigation of functional state of cells at various stages of cryopreservation is important for the development and improvement of freezing protocols of endocrine cells. This study assessed the effect of incubation in media with 5, 7, 10, and 15% dimethyl sulfoxide (DMSO), as well as the media with DMSO and 25% fetal bovine serum (FBS) on some indices of adrenal cortex cell suspension: viability (MTT-test), content of cells with active 3β-hydroxysteroid dehydrogenase, functionally active mitochondria (JC-1 test), as well as the level of basal and stimulated aldosterone secretion. It was shown that presence of FBS in a cryoprotective medium reduced the toxic effect of DMSO on adrenocorticocytes during incubation, furthermore in some cases incubation in media with DMSO and FBS led to the increase in the number of cells with functionally active mitochondria and cells with active steroidogenesis if compared with the suspensions with cells not exposed to cryoprotectant solution. Key words: adrenal cortex cells, dimethyl sulfoxide, fetal bovine serum, aldosterone, 3β-hydroxysteroid dehydrogenase, JC-1.
Keywords: adrenal cortex cells; dimethyl sulfoxide; aldosterone; 3β-hydroxysteroid dehydrogenase