Частота коморбідних станів у хворих на місцевопоширений рак грудної залози та ризики пізніх ускладнень променевої терапії - Кулініч, Г.В.; Гладких, Ф.В.; Севастьянова, В.С. (Тези доповідей 89-ої науково-практичної конференції студентів та молодих вчених із міжнародною участю «Інновації в медицині»: тези доп. (26–28 березня 2020 р.). Івано-Франківськ, 2020. С. 96–97., 2020)
Рак грудної залози (ГРЗ) входить у п’ятірку найрозповсюдженіших в світі онкологічних захворювань й щорічно реєструється понад 1 млн. нових випадків. За даними Національного канцер-реєстру в Україні РГЗ посідає перше місце у структурі онкологічних захворювань у жінок. Необхідність підведення іонізуючого випромінювання до значних об’ємів тканин при променевій терапії ГРЗ обґрунтовує надзвичайну актуальність променевих ушкоджень здорових тканин. Особливу увагу заслуговують пізні променеві ураження (ППУ) кардіопульмональної системи, які мають не тільки функціональний характер, але й супроводжуються розвитком органічних, часто незворотних, змін з боку серцево-судинної та респіраторної систем – променевий фіброз легень, променевий пульмоніт, порушення серцевого ритму, променевий перикардит, прогресування ішемічної хвороби серця, гіпертонічної хвороби, серцевої недостатності та ін.). Мета: охарактеризувати частоту коморбідних станів у хворих на місцевопоширений РГЗ та їх зв’язок із ризами розвитку ППУ. Матеріали і методи: сформовано дві групи хворих на місцево поширений РГЗ ІІВ–ІІІВ ст.: І (23 особи – хворі з ППУ) та ІІ (22 особи – хворі без ППУ), які перебували на стаціонарному лікування у ДУ «Інститут медичної радіології ім. С. П. Григор’єва НАМН України». Результати: проведене дослідження показало, що в обох групах переважали хворі віком 51–65 років (відповідно 65,2 % у І групі та 63,6 % у ІІ групі). Виявлено, що у віддалені строки (більше 3 міс.) після променевої терапії у 78,3±0,09 % хворих на РГЗ ІІІВ–ІІІВ ІІ групи діагностовано запальні, у 47,8±0,10 % хворих – фібротичні, у 13,0±0,07 % хворих – гематологічні та у 4,3±0,04 % – дегенеративні ППУ. Для характеристики загальносоматичного стану обстежених хворих на РГЗ ІІВ–ІІІВ стадій проведено оцінку коморбідних станів. Показана наявність високої прямої кореляції частоти ППУ та кількості систем організму, уражених супутньою патологією, на що вказує вибірковий лінійний коефіцієнт кореляції rxy = 0,672 (висока кореляція = 0,7–0,9), що дозволяє стверджувати про пряму залежність між коморбідними санами та ризиком формування ППУ. Встановлено, що в структурі супутніх захворювань найчастіше діагностуються хвороби серцево-судинної системи (84,4 % та 78,0 % відповідно у хворих І та ІІ групи), хвороби органів травлення (44,4 % та 33,3 % відповідно у хворих І та ІІ групи) та захворювання нервової системи (42,2 % та 36,1 % відповідно у хворих І та ІІ групи). Висновок: виявлено, що в структурі супутніх захворювань у хворих на РГЗ ІІІВ–ІІІВ стадій найчастіше діагностуються хвороби серцево-судинної системи (78,0–84,4 %), хвороби органів травлення (33,3–44,4 %) та захворювання нервової системи (36,1–42,2 %).
Кулініч Г. В., Гладких Ф. В., Севастьянова В. С. Частота коморбідних станів у хворих на місцевопоширений рак грудної залози та ризики пізніх ускладнень променевої терапії. Тези доповідей 89-ої науково-практичної конференції студентів та молодих вчених із міжнародною участю «Інновації в медицині»: тези доп. (26–28 березня 2020 р.). Івано-Франківськ, 2020. С. 96–97.
Keywords: рак грудної залози; коморбідність; частота