СПОСІБ ЗДІЙСНЕННЯ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ КРІОКОНСЕРВУВАННЯ ЕРИТРОЦИТІВ ДЛЯ ТРАНСФУЗІЙ - Гольцев, Анатолій; Компанієць, Антоніна; Кіреєв, В; Дудкін, С; Пахомова, Юлія; Останков, Максим; Чижевський, Віктор; Чеканова, Валентина; Останкова, Людмила; Дюбко, Тетяна; Гаєвська, Ю; Ішков, Георгій (Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України, 2016)
Формула / Реферат 1. Спосіб здійснення технологічного процесу кріоконсервування еритроцитів для трансфузій, який включає одержання еритроцитарної маси, насичення її кріоконсервантом "Пропандіосахароль" у гемоконтейнері, центрифугування, видалення надосаду, перенесення еритроцитарної маси в кріоконтейнер, поміщення кріоконтейнера з еритроцитарною масою в холдер, заморожування у рідкому азоті до -170 °C, перенесення кріоконтейнера з замороженими еритроцитами у сховище з рідким азотом, відігрівання у водяній бані, відмивання і ресуспендування еритромаси у плазмозамінюючому розчині, який відрізняється тим, що насичення еритроцитарної маси кріоконсервантом здійснюють шляхом нашарування кріоконсерванта на стінки гемоконтейнера, для заморожування використовують полімерний кріоконтейнер, перед заморожуванням холдер з полімерним кріоконтейнером поміщають у кріокамеру, після заморожування до -170 °C кріоконтейнер переносять у кріокасету, яку поміщають у сховище з рідким азотом, а перед відігріванням у водяній бані кріоконтейнер виймають з кріокасети і витримують у пінопластовому чохлі при температурі 20-22 °C протягом 20 хв. 2. Спосіб здійснення технологічного процесу кріоконсервування еритроцитів для трансфузій за п. 1, який відрізняється тим, що перенесення еритроцитарної маси з гемоконтейнера в полімерний кріоконтейнер здійснюють з використанням системи для переливання крові.
Гольцев А.М., Компанієць А.М., Кіреєв В.О., Дудкін С.Ф., Пахомова Ю.С., Останков М.В., Чижевський В.В., Чеканова В.В., Останкова Л.В., Дюбко Т.С., Гаєвська Ю.О., Ішков Г.С. СПОСІБ ЗДІЙСНЕННЯ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ КРІОКОНСЕРВУВАННЯ ЕРИТРОЦИТІВ ДЛЯ ТРАНСФУЗІЙ. Патент України № 113140, A01N 1/02 (2006.01), G01N 1/42 (2006.01), поданий 16.05.2016, опубл. 12.12.2016.
Keywords: еритроцити; кріоконсервування; кріопротектори; трансфузії; технологія