Можливості електронної мікроскопії у вирішенні завдань кріобіології. Ретроспективний аналіз - Рєпін, М.В.; Марченко, Л.М.; Говоруха, Т.П.; Гольцев, А.М. (Проблеми кріобіології і кріомедицини. 2022. 32(1):003–013., 2022)
У роботі представлено історію розвитку і використання низькотемпературних електронно-мікроскопічних методів заморожування-сколювання, заморожування-заміщення та інших в кріобіологічних дослідженнях в Інституті проблем кріобіології і кріомедицини НАН України. Продемонстровано можливості даних методів у вивченні процесів кристалоутворення в розчинах кріопротекторів, клітинних суспензіях, тканинах за різних умов заморожування. Наведено окремі результати аналізу ультраструктурних змін у біологічних системах різного рівня організації, на різних етапах онтогенезу, під дією охолодження в широкому діапазоні температур (від 37 до –196°C). Застосування високороздільного електронно-мікроскопічного методу у поєднанні з допоміжним технічним устаткуванням і методичними прийомами дозволило отримати важливі для кріобіології фундаментальні результати щодо формування та локалізації кристалів льоду у внутрішньоклітинному просторі, температурозалежного перерозподілу трансмембранних білків, зміни ультраструктури еритроцитів та їх мембран у процесі гіпотермічного зберігання.
Рєпін М.В., Марченко Л.М., Говоруха Т.П., Гольцев А.М. (2022). Можливості електронної мікроскопії у вирішенні завдань кріобіології. Ретроспективний аналіз . Проблеми кріобіології і кріомедицини, 32(1), 3–13. https://doi.org/10.15407/cryo32.01.003
Keywords: електронна мікроскопія; заморожування-сколювання; заморожування-заміщення; кріофіксація; кристалоутворення; еритроцити; мембрана