Електрофізіологічні показники серця та молекулярно-масовий розподіл пептидів в сироватці щурів з експериментальним інфарктом міокарда - Чиж, М.О.; Гальченко, С.Є. (Вісник проблем біології і медицини. 2019. 2(149), Випуск 1:192–197., 2019)
Резюме. Експерименти проводили на 30 безпородних щурах-самцях. Некроз міокарда моделювали шляхом перев’язки низхідної гілки лівої коронарної артерії. Результати. Протягом всього терміну спостереження електрокардіографічні показники вказували на зміну фаз розвитку експериментального інфаркту міокарда та процеси ремоделювання серцевої тканини передньо-бічних відділів серця. За результатами аналізу хроматограм пептидів сироватки крові щурів встановлено, що в гострій фазі інфаркту міокарда на 1 добу відмічали зміни молекулярно-масового розподілу, що відображалось зниженням піка в області високомолекулярних пептидів з м.м. > 10000 з 61,5% до 3,3%, та появою піків в області низькомолекулярних пептидів діапазоні м.м. 290-527. Зменшення інтенсивності флуоресценції зондів через 1 добу після моделювання інфаркту міокарда свідчить про збільшення навантаженості альбуміна лігандами. Висновки. Встановлено, що молекулярно-масовий розподіл пептидів в сироватці крові та завантаженість альбуміна лігандами характерні для кожного етапу розвитку некрозу міокарда та його ремодулювання при експериментальному інфаркті міокарда. Такий підхід може бути використаний для діагностики інфаркту міокарда та вираженості його наслідків ////
Чиж М.О., Гальченко С.Є. Електрофізіологічні показники серця та молекулярно-масовий розподіл пептидів в сироватці щурів з експериментальним інфарктом міокарда. Вісник проблем біології і медицини. 2019. 2(149), Випуск 1:192–197.
Keywords: інфаркт міокарда; електрокардіографія; сироватка крові; пептиди; флуоресцентні зонди.