Частотний аналіз виявлення коморбідної патології на тлі променевої терапії у хворих на рак грудної залози - Кулініч, Г.В.; Гладких, Ф.В.; Севастьянова, В.С. (Матеріали наукового симпозіуму з міжнародною участю «Неінфекційні захворювання: ключові чинники, що впливають на якість та тривалість життя»: тези доп. (4 листопада 2020 р.). Харків, 2020. С. 75., 2020)
За даними Національного канцер-реєстру в Україні рак грудної залози (РГЗ) входить у п’ятірку найрозповсюдженіших в світі онкологічних захворювань й щорічно реєструється понад 1 млн. нових випадків. Зважаючи на те, що успішність лікування значно пов’язана із наявністю супутньої патології є актуальним своєчасне виявлення та профілактика коморбідних станів. Мета: провести порівняльну характеристику частоти коморбідних станів у хворих на РГЗ, яким проведено променеву терапію зі структурою поширеності окремих хвороб серед населення України. Матеріали і методи: Проведено ретроспективний аналіз 81 історії хвороби пацієнток зі злоякісними новоутвореннями грудної залози, які перебували на стаціонарному лікування у ДУ «Інститут медичної радіології ім. С. П. Григор’єва НАМН України» за період 1994–2018 рр., лікувальна тактика в яких включала проведення променевої терапії. Структура поширеності окремих хвороб серед населення України за класами згідно МКХ-10 у 2017 р. наведено за даними МОЗ України. Результати: Проведене дослідження показало, що у хворих на РГЗ найчастіше діагностуються хвороби системи кровообігу (29,6 %), хвороби нервової системи (14,6 %), хвороби органів травлення (14,6 %) та хвороби органів дихання (11,4 %). Варто відзначити, що серцево-судинні захворювання, хвороби органів дихання та ендокринної системи у хворих на РГЗ зустрічаються рідше або на співставному рівні із загальнопопуляційними показниками поширеності хвороб серед населення України. Так, захворювання органів дихання у хорих на РГЗ, яким проведено променеву терапію виявлені лише у 11,4 % хворих, в той час як загальнонаціональний показник становить 24,5 %. На наше думку це пов’язано з тим, що загальнонаціональний показник відображає стан здоров`я всього населення незалежно від статі. В той же час привертає увагу гендерним детермінізмом вживання тютюнових виробів в Україні та світі, що виступає передумовою низки захворювань дихальної системи. Так за даними Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну (GATS) в Україні у 2017 р. вживання тютюну відмічене у 40,1 % чоловіків та 8,9 % жінок. Частотний аналіз показав, що захворювання нервової системи у хворих на РГЗ статистично вірогідно (р < 0,05) діагностуються у 1,784 ± 0,132 (95 % ДІ: 1,378–2,310) рази частіше ніж серед населення України загалом. В той же час, у хворих з патологією нервової системи РГЗ зустрічається у 5,706±0,650 (95 % ДІ: 1,597–20,386) разів частіше. Висновок: Найпоширенішою супутньою патологією у хворих на РГЗ виступають хвороби системи кровообігу, нервової системи, органів травлення та органів дихання. Захворювання нервової системи у хворих на РГЗ діагностуються у 1,78 рази частіше ніж серед населення України загалом.
Кулініч Г. В., Гладких Ф. В., Севастьянова В. С. Частотний аналіз виявлення коморбідної патології на тлі променевої терапії у хворих на рак грудної залози. Матеріали наукового симпозіуму з міжнародною участю «Неінфекційні захворювання: ключові чинники, що впливають на якість та тривалість життя»: тези доп. (4 листопада 2020 р.). Харків, 2020. С. 75.
Keywords: рак грудної залози; частотний аналіз