Сучасні шляхи послаблення ульцерогенності нестероїдних протизапальних засобів: досягнення, невирішені питання та шляхи оптимізації - Гладких, Ф.В.; Степанюк, Н.Г. (Запорожский медицинский журнал. 2014. № 2. С. 82–86. DOI: https://doi.org/10.14739/2310-1210.2014.2.25437, 2014)
Проаналізовано роботи вітчизняних та зарубіжних дослідників, присвячені вивченню патогенетичних механізмів розвитку гастропатій, обумовлених прийомом нестероїдних протизапальних препаратів. Наведено сучасні підходи до профілактики та лікування НПЗЗ-індукованих гастропатій. Обґрунтовано доцільність використання препаратів з політропними фармакологічними властивостями (кверцетину, вінборону та тіотріазоліну) з метою усунення побічних ефектів НПЗЗ, зокрема ульцерогенності. /// The analysis of the domestic and foreign scholars devoted to the study of pathogenetic mechanisms of gastropathy caused by non-steroidal anti-inflammatory drugs. Shows the current approaches to prevention and treatment of NSAID-induced gastropathy. The appropriateness of drugs with polytropic pharmacological properties (quercetin, vinboron and tiotriazolin) to eliminate the side effects of NSAIDs, including ultserogenesis.
Гладких Ф. В., Степанюк Н. Г. Сучасні шляхи послаблення ульцерогенності нестероїдних протизапальних засобів: досягнення, невирішені питання та шляхи оптимізації. Запорожский медицинский журнал. 2014. № 2. С. 82–86. DOI: https://doi.org/10.14739/2310-1210.2014.2.25437.
Keywords: нестероїдні протизапальні засоби; ульцерогенність; ібупрофен; вінборон; фенікаберан; кверцетин