Оцінка ефективності лікування експериментального ревматоїдного артриту ібупрофеном та його комбінацією з вінбороном за даними конусно-променевої комп’ютерної томографії та цифрової рентгенографії задніх кінцівок щурів - Гладких, Ф.В.; Степанюк, Н.Г.; Студент, В.О.; Погребеник, Я.Я.; Юркевич, Б.Є. (Фармакологія та лікарська токсикологія. 2017. № 1 (52). С. 12–24., 2017)
Доведено ефективність комбінованого застосування перевіреного часом похідного пропіонової кислоти – ібупрофену ((RS)-2-(4-ізобутилфеніл) пропіонова кислота) та нового вітчизняного лікарського засобу з політропними фармакологічними ефектами вінборону (2-феніл-3-карбетокси-4-диметиламінометил-5-оксибензофурану гідрохлорид), якому притаманний цілий ряд цінних фармакологічних властивостей з метою потенціювання протизапальної і аналгетичної активностей та зниження гастротоксичності зазначеного нестероїдного антифлогістика. Мета дослідження – охарактеризувати за даними конусно-променевої комп’ютерної томографії та цифрової рентгенографії вплив монотерапії ібупрофеном та його комбінованого застосування з вінбороном на морфофункціональний стан кістково-суглобової системи задніх кінцівок щурів з експериментальним ревматоїдним артритом. Проведене дослідження показало, що субплантарна інокуляція повного ад’юванту Фрейнда призвела до збільшення на 28 добу експерименту об’єму досліджуваних суглобів задніх кінцівок майже вдвічі (+90,1%) відносно показників інтактних щурів. Монотерапія ад’ювантного артриту у щурів ібупрофеном з 14 по 28 добу експерименту призвела до зменшення інтенсивності запального процесу. На це вказувало статистично вірогідне зменшення об’єму суглобів задніх кінцівок в середньому на 26,0% відносно показників нелікованих тварин. На тлі комбінованого застосування ібупрофену та вінборону нами було відмічено найбільший регрес запального процесу. На це вказувало зменшення об’єму суглобів на тлі комбінованого лікування щурів з експериментальним ревматоїдним артритом в середньому на 33,8% відносно показників тварин контрольної групи. Характеризуючи стан суглобових щілин задніх кінцівок у щурів слід зазначити, що розвиток ад’ювантного артриту призвів до значного зменшення ширини суглобових щілин в середньому на 58,8% відносно значень інтактних тварин. На тлі монотерапії ібупрофеном було відмічено збільшення ширини суглобової щілини усіх суглобів, проте на тлі комбінованого застосування ібупрофену та вінборону нами було відмічено найвиразніше збільшення ширини суглобових щілин яка практично співставлялась з показниками інтактних тварин, що вказує на здатність вінборону потенціювати протизапальні властивості ібупрофену. Крім того нами було встановлено, що на тлі монотерапії ібупрофеном щільність кісткової тканини дистального епіфізу ІІ плеснової кістки збільшилась на 15,5% відносно показників тварин контрольної групи. Комбіноване застосування ібупрофену та вінборону призвело до збільшення зазначеного показника на 22,9% відносно значень тварин з експериментальною патологією без лікування та становила відповідно 1521,1 ± 91,2 HU. Виявлені нами зміни вказують на більш виразну спроможність ібупрофену та вінборону при їх комбінованому застосуванні пригнічувати розвиток остеопенічного синдрому порівняно з монотерапією ібупрофеном на моделі ад’ювантного артриту у щурів у щурів. /// In previous studies we have proven the effectiveness of combined use of time-tested derived propionic acid - ibuprofen ((RS) -2-(4-izobutilfenil) propionic acid) and a new national drug with politropic pharmacological effects vinboron (2-phenyl-3-carbetoxy-4-dimethylaminomethyl-5-oxy-benzofuran hydrochloride), which is inherent in a number of valuable pharmacological properties with the aim of potentiating the anti-inflammatory and analgetic activity and reduction of gastrotoxity of non-steroid antiphlogistic. The aim of the study is to describe according to Cone-beam computed tomography and digital radiography impact mono-therapy of ibuprofen and its combined application with vinboron on morphofunctional state of osteo-articular system hind limbs of rats with experimental rheumatoid arthritis. The research has shown that subplantarly inoculation of Freund's adjuvant in 28 day experiment led to the nearly doubled increasing of hind-limbs (+ 90.1%) relative to indicators of intact rats. Monotherapy of adjuvant arthritis by rats with ibuprofen from 14 till 28 day of experiment led to decrease in the intensity of the inflammatory process. It showed a statistically reliable decrease limbs on average of 26.0% relative to indicators by untreated animals. Against the background of the combined use of ibuprofen and vinboron we have noted the largest setback of the inflammatory process. It showed decrease in hind-limbs on the background of combined treatment of rats with experimental rheumatoid arthritis an average of 33.8% relative to indicators of animals in the control group. Describing the status of joint cracks in the hind-limbs in rats, it should be noted that the development of adjuvant arthritis led to a significant reduction of the width of cracks in the hind-limbs average of 58.8% compared to values by the intact animals. Against the background of monotherapy with ibuprofen it was observed the increasing the width of the joint space of all joints, however, with the help of the combination of ibuprofen and vinboron we have noted an increase in the width of the joint cracks, that almost was compared to the intact animals, indicated the ability of vinboron to strengthen the anti-inflammatory properties of ibuprofen. In addition we found that the monotherapy with ibuprofen increased the density of bones to 15.5% compared with animals in the control group. The combination of ibuprofen and vinboron resulted in an increase of 22.9% compared with values in animals with experimental pathology without treatment, and is respectively 1521.1 ± 91.2 HU. Detected changes indicated a more expressive ability of ibuprofen and vinboron with their combined application to suppress the development of osteopenic syndrome compared with monotheraphy with ibuprofen on the model of adjuvant arthritis by rats.
Гладких Ф. В., Степанюк Н. Г., Студент В. О., Погребенник Я. Я., Юркевич Б. Є. Оцінка ефективності лікування експериментального ревматоїдного артриту ібупрофеном та його комбінацією з вінбороном за даними конусно-променевої комп’ютерної томографії та цифрової рентгенографії задніх кінцівок щурів. Фармакологія та лікарська токсикологія. 2017. № 1 (52). С. 12–24.
Keywords: вінборон; ібупрофен; КПКТ; пропіонова кислота; 2-феніл-3-карбетокси-4-диметиламінометил-5-оксибензофурану гідрохлорид; ад’ювант Фрейнда; конусно-променева комп’ютерна томографія; цифрова рентгенографія