Аналіз мінімізації витрат та впливу на бюджет за застосування нової 6-місячної форми триптореліну в лікуванні хворих на рак передміхурової залози в Україні - Соловйов, С.О.; Стаховський, Е.О.; Лелека, М.В.; Гладких, Ф.В. (Фармацевтичний жунал. 2022. 77 (6). С. 40–52., 2022)
Рак передміхурової залози є однією з найбільших медичних проблем, з якими стикається чоловіче населення в різних країнах світу. Рак передміхурової залози є гормонозалежною пухлиною, зростання та проліферація як нормальних, так і пухлинних клітин значно залежать від рівня андрогенів. Аналоги гонадотропін-рилізинг гормону широко застосовують в терапії раку передміхурової залози вже понад 15 років. В Україні сьогодні найбільшу частину ринку серед аналогів гонадотропін-рилізинг гормону для лікування раку передміхурової залози займають різні лікарські форми гозереліну з інтервалами введення в 1 та 3 місяці (1 М, 3 М відповідно). Альтернативою гозереліну можуть бути лікарські форми триптореліну з інтервалами введення в 1 та 3 та 6 місяців (1 М та 3 М, та 6 М відповідно) – інший добре досліджений і широко застосовуваний аналог гонадотропін-рилізинг гормону, що використовують для медикаментозної кастрації у разі раку передміхурової залози. З огляду на це, актуальним є проведення порівняльного аналізу застосування триптореліну та гозереліну. Метою роботи було проведення аналізу мінімізації витрат та впливу на бюджет за застосування гор мональної терапії раку передміхурової залози в українських пацієнтів із використанням триптореліну 6 М та гозереліну 3 М. За основу дослідження було прийнято вартість лікування одного пацієнта протягом одного року за умови еквівалентної ефективності та безпеки гозереліну та триптореліну, проведено фармакоекономічний аналіз за методом «мінімізація витрат». Для розрахунку очікуваних прямих витрат у разі застосування гозереліну та триптореліну було використано фармакоекономічну модель дерева альтернатив, за якою витрати розраховують з урахуванням ймовірностей та витрат на побічні реакції. Результати фармакоекономічного моделювання показали, що за застосування триптореліну у модельній когорті з 1 000 пацієнтів спостерігається економія коштів у 2 887,69 грн. на одного пацієнта на рік. Окрім того, це дасть змогу пролікувати триптореліном 137 додаткових пацієнтів на кожну тисячу пацієнтів. У результаті моделювання впливу на бюджет було встановлено, що економія коштів при закупівлі триптореліну сягатиме в середньому 4,6 млн. грн. за кожен рік протягом п’яти років його впровадження. Гормональна терапія зі застосуванням аналогів гонадотропін-рилізинг гормону є одним з основних методів лікування пацієнтів із раком передміхурової залози. Здійснено фармакоекономічний аналіз застосування триптореліну порівняно з гозереліном для лікування пацієнтів із раком передміхурової залози в Україні. Результати фармакоекономічного моделювання показали, що у разі застосування триптореліну очікується значна економія коштів, це дасть змогу пролікувати додаткових пацієнтів, які потребують гормональної терапії. /// Prostate cancer is one of the most serious health problems encountered by the manhood of different countries of the world. Prostate cancer is a hormone-dependent tumor – growth and proliferation of both normal and cancer cells significantly depend on level of androgens. The analogues of gonadotropin-releasing hormone have been widely applied in prostate cancer therapy for more than 15 years. In Ukraine goserelin (1 month, 1 M; 3 months, 3 M) currently occupies the major part of market among the analogues of gonadotropin-releasing hormone. The alternative to goserelin is triptorelin (1 month, 1 M; 1 months, 3 M; 6 months, 6 M) – another well-studied and widely applied analogue of gonadotropin-releasing hormone, which is used for medical castration in cases of prostate cancer. Taking this into consideration, conducting the analysis of triptorelin and goserelin application is relevant. The purpose of the work was to conduct cost minimization and budget impact analysis using triptorelin 6 M and goserelin 3 M in hormonal therapy of prostate cancer in Ukrainian patients. The research was based on treatment cost of one patient during one year under condition of equivalent efficacy and safety of goserelin and triptorelin. The pharmacoeconomic analysis was conducted according to the «cost minimization» method. For calculation of direct costs when applying goserelin and triptorelin a pharmacoeconomic decision tree model was used, according to which the costs are computed with an allowance for possibilities and expenditures on side effects. The results of pharmacoeconomic modeling showed a tendency for a yearly cost cut in the amount of 2 887.69 UAH per patient when using triptorelin in model cohort which consisted of 1 000 patients. Besides, it allows 137 additional patients per thousand of them to be treated with triptorelin. As the result of modeling the influence on budget it was estimated that the amount of cost saving on buying triptorelin would average at 4,6 million UAH per every year for five years of its implementation. Hormone therapy with application of the analogues of gonadotropin-releasing hormone is one of the major treatment methods of patients with prostate cancer. A pharmacoeconomic analysis of triptorelin application in comparison with goserelin for treating patients with prostate cancer in Ukraine was conducted. The results of pharmacoeconomic modeling showed that a significant cost cut is expected when using triptorelin. It will allow additional patients, who need hormone therapy, to be treated.
Соловйов С. О., Стаховський Е. О., Лелека М. В., Гладких Ф. В. Аналіз мінімізації витрат та впливу на бюджет за застосування нової 6-місячної форми триптореліну в лікуванні хворих на рак передміхурової залози в Україні. Фармацевтичний жунал. 2022. 77 (6). С. 40–52. DOI: https://doi.org/10.32352/0367-3057.6.22.05.
Keywords: трипторелін; гозерелін; рак передміхурової залози; аналіз мінімізації витрат; аналіз впливу на бюджет