Роль гормонального статусу у гепатотропній дії кріоекстракту плаценти при ураженні печінки - Кошурба, І.В.; Гладких, Ф.В. (Матеріали 92-ї науково-практичної конференції студентів та молодих вчених із міжнародною участю «Інновації в медицині»; 2023 Березень 23–25; Івано-Франківськ: Івано-Франківський національний медичний університет МОЗ України; 2023, с. 167., 2023)
Хвороби печінки займають важливе місце у структурі гастроентерологічної патології. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у світі у понад 2 млрд пацієнтів з діагностованими захворюваннями печінки, що у 100 разів перевищує поширеність вірусу імунодефіциту людини. За оцінкою ВООЗ, тільки вірусним гепатитом В або С в хронічній формі хворіють 325 млн осіб в світі, а загальна смертність пацієнтів з такими захворюваннями за останні 20 років зросла майже вдвічі. Майже половина пацієнтів з захворюваннями гепатобіліарної системи мають поліморбідний статус або високий ризик розвитку супутньої патології. Одним з варіантів поєднаної патології у клініці гастроентерології є виразкова хвороба на тіл печінкових порушень. У якості потенційного противиразкового біотехнологічного засобу з гепатопротекторною дією є вітчизняний препарат «Кріоцелл – кріоекстракт плаценти». Мета. Визначити гендерні аспекти гепатотропної дії кріоекстракту плаценти при тетрахлорметановому гепатиті з фоновим етанол-індукованим цирозом та ураженні печінки противиразковими засобами. Матеріали та методи. Гепатотропні ефекти вивчали за різного вмісту статевих гормонів на 112 самцях та самицях щурів масою 200–220 г., розбитих на 4 групи по 28 тварин кожна. Тетрахлорметановий гепатит з фоновим етанол-індукованим цирозом печінки відтворювали шляхом введення олійного розчину тетрахлорметану в комбінації з 5,0 % розчином етанолу впродовж 45 днів. Модуляцію вмісту статевих гормонів досягали хірургічною оварі- або тестектомією. Активність γ-глутаміл-траспептидази визначали спектрофотометричним методом за G. Szasz. Результати дослідження. Введення езомепразолу, кларитроміцину та метронідазолу при хронічному ураженні печінки у тварин супроводжувалось посиленням цитолітичного синдрому, активність якого найбільше відмічалась у самиць щурів без зміни гормонального статусу, рівень γ-глутаміл-траспептидази у яких становив 13,9±1,34 ОД/л. Застосування кріоекстракту плаценти чинило виразну антицитолітичну дію у самиць щурів зі змодельованим ураженням печінки та введенням противиразкових препаратів без зміни гормонального статусу, на що вказувала статистично вірогідно (р<0,01) нижча на 34,5% активність γ-глутаміл-траспептидази у гомогенатах печінки. Введення кріоекстракту плаценти самицям щурів зі змодельованим ураженням печінки та введенням противиразкових препаратів після оваріектомії викликало статистично вірогідне (р<0,01) зниження рівня γ-глутаміл-траспептидази у гомогенатах печінки на 45,8% відносно показників самиць, яким не вводили досліджуваний кріоекстракт. Висновки. Введення кріоекстракту плаценти викликає ослаблення цитолітичних процесів у тварин зі змодельованим тетрахлорметан-індукованим гепатитом та фоновим етанол-індукованим цирозом печінки, яким вводили езомепразол, кларитроміцин та метронідазол, як засоби потрійної противиразкової терапії.
Кошурба ІВ, Гладких ФВ. Роль гормонального статусу у гепатотропній дії кріоекстракту плаценти при ураженні печінки. Матеріали 92-ї науково-практичної конференції студентів та молодих вчених із міжнародною участю «Інновації в медицині»; 2023 Березень 23–25; Івано-Франківськ: Івано-Франківський національний медичний університет МОЗ України; 2023, с. 167. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.7877436.
Keywords: кріоекстракт плаценти; гепатит