Характеристика шлункової секреції після кріоденервації шлунка та застосування кріоекстракту плаценти - Кошурба, І.В.; Гладких, Ф.В.; Чиж, М.О.; Марченко, М.М.; Бєлочкіна, І.В. (The Innovative Biosystems and Bioengineering. 2023; 7 (1): 42–51., 2023)
Пептична виразка шлунка належить до числа найпоширеніших захворювань шлунково-кишкового тракту в усьому світі. Одним із методів лікування вказаної патології є стовбурова кріоденервація шлунка (СКШ), особливістю якої є збереження регенеративного потенціалу n. vagus. Серед сучасних засобів, здатних стимулювати процеси регенерації, нашу увагу привернув кріоконсервований екстракт плаценти (КЕП). Мета. Охарактеризувати стан шлункової секреції після кріоденервації шлунка та застосування кріоекстракту плаценти. Методика реалізації. СКШ виконували шляхом кріовливу на передній та задній стовбури черевного відділу n. vagus. Шлункову секрецію досліджували за методикою H.A. Shay. Результати. На 30-й день після СКШ у щурів відзначалось статистично вірогідне (р < 0,001) зниження загальної кислотності шлункового соку на 33,7 % та зниження (р < 0,01) рівня вільної кислотності відносно показників інтактних тварин. Введення КЕП після СКШ привело до статистично вірогідно (р < 0,001) зниження загальної кислотності на 24,2 % та статистично вірогідного (р < 0,001) зниження рівня вільної кислотності на 48,7 % порівняно з показниками інтактних щурів. Це зумовило статистично вірогідне (р < 0,001) зниження співвідношення “вільна/зв’язана кислотність” порівняно з показником інтактних тварин (1,4 ± 0,03 ум. од.), що перевищувало аналогічне співвідношення як на тлі застосування езомепразолу, так і після СКШ. Висновки. Застосування КЕП сприяло частковій регенерації n. vagus, на що вказувало зростання рівня загальної кислотності до 104,1 ± 4,7 ум. од. і статистично вірогідне (р < 0,001) зниження співвідношення “вільна/зв’язана кислотність” порівняно з показником інтактних тварин. /// Background. Peptic ulcer is a prevalent gastrointestinal tract disease worldwide. One of the treatment methods for the indicated pathology is trunk gastric cryodenervation (TGC), the feature of which is the preservation of the regenerative potential of n. vagus. Cryopreserved placenta extract (CPE) caught our attention among modern means capable of stimulating regeneration processes. Objective. We are aimed to characterize the state of gastric secretion after TGC and the application of СPE. Methods. TGC was performed by cryoinfusion on the front and back trunks of the abdominal part of n. vagus. Gastric secretion was studied using the H.A. Shay method. Results. On the 30th day after TGC, a statistically significant (p < 0.001) decrease in the total acidity of gastric juice by 33.7% and a decrease (p < 0.01) in the level of free acidity were observed compared to intact animals. Administration of СPE after TGC resulted in a statistically significant (p < 0.001) decrease in total acidity by 24.2 % and a statistically significant (p < 0.001) decrease in free acidity by 48.7% compared to the parameters of intact rats. This led to a statistically significant (p < 0.001) decrease in the "free/bound acidity" ratio compared to the indicator of intact animals (1.4 ± 0.03 RU) which was higher than the similar ratio observed after esomeprazole usage or TGC. Conclusions. Administration of СPE contributed to the partial regeneration of n. vagus, as indicated by an increase in the level of total acidity to 104.1 ± 4.7 RU and a statistically significant (p < 0.001) decrease in the "free/bound acidity" ratio compared to the indicator of intact animals.
The Characteristic of the Gastric Secretion After Gastric Cryodenervation and Cryopreserved Placenta Extract Administration
Кошурба ІВ, Гладких ФВ, Чиж МО, Марченко ММ, Бєлочкіна ІВ. Характеристика шлункової секреції після кріоденервації шлунка та застосування кріоекстракту плаценти. The Innovative Biosystems and Bioengineering. 2023; 7 (1): 42–51. DOI: https://doi.org/10.20535/ibb.2023.7.1.280183. Режим доступу: http://ibb.kpi.ua/article/view/280183
Keywords: gastric secretion; gastric juice acidity; trunk gastric cryodenervation; cryopreservation; кріоконсервування; кислотність шлункового соку; стовбурова кріоденервація шлунка; шлункова секреція