Кріоконсервування дендритних клітин як етап біотехнологічного процесу для їх застосування у клінічній практиці - Гольцев, Анатолій; Ямпольська, Катерина; Кисельова, Ганна; Останков, Максим; Дубрава, Тетяна; Бабенко, Наталя; Гаєвська, Юлія; Бондарович, Микола (Проблеми кріобіології і кріомедицини. 2021; 31(4):289–303., 2021)
Важлива складова патогенезу аутоімунних захворювань – дисрегуляція імунної системи у вигляді порушень толерантності до власних антигенів за зниження вмісту Т-регуляторних клітин. Їх формування тісно пов’язано з функцією ден-дритних клітин (ДК), тому перспективним для відновлення антиген-специфічної толерантності на тлі аутоімунних захворювань є застосування ДК із толерогенним потенціалом. Останнім часом активно обговорюється питання щодо створення банків то-лерогенних ДК для клінічного використання, яке передбачає їх кріоконсервування. Дотепер не існує єдиного протоколу за-морожування ДК, який би враховував різні джерела їх одержання, вихідний структурно-функціональний стан перед заморожуван-ням, склад середовища кріоконсервування та інші фактори. У огляді узагальнено експериментальні дані щодо кріоконсервування мононуклеарів або моноцитів периферичної крові й кісткового мозку. Вивчено потенціал подальшого їх диференціювання ex vіvo у ДК для забезпечення стабільності незрілого фенотипу й толерогенної функції.
Гольцев А.М., Ямпольська К.Є., Кисельова Г.Г., Останков М.В., Дубрава Т.Г., Бабенко Н.М., Гаєвська Ю.О., Бондарович М.О. Кріоконсервування дендритних клітин як етап біотехнологічного процесу для їх застосування у клінічній практиці. Проблеми кріобіології і кріомедицини. 2021; 31(4):289–303.
Keywords: кріоконсервування; мононуклеарні клітини; моноцити; толерогенні дендритні клітини; аутоімунні захворювання